Magyarország meleg magazinja
 
Újabb ország veszi át az ugandai melegellenes törvényt
2014-09-10 12:53:55

Bár az ugandai Alkotmánybíróság egy hónappal ezelőtt elkaszálta a februárban elnöki aláírással szentesített melegellenes törvényt - amely életfogytiglani börtönbüntetést szabott volna ki a bizonyítottan saját nemükhöz vonzódókra - ez más országokat nem tántorít el attól, hogy átvegyék annak tartalmát.

Az Észak-Afrika nyugati partjainál található alig kétmillió fős Gambia parlamentje pár nappal ezelőtt fogadott el egy, az ugandaihoz kísértetiesen hasonlító törvénytervezetet. Eszerint akik homoszexuális aktust követnek el, vagy az élet más területein adják bizonyítékát másságuknak - például szervezetbe tömörülnek -, azok akár életfogytiglani börtönnel is büntethetők.

A törvény még nem lépett életbe, először ugyanis alá kell írnia Yahya Jemmeh elnöknek, aki már korábban is hírhedt volt homofób kirohanásairól. Az Egyesült Nemzetek Szervezete egy korábbi közgyűlésén például kifejtette nézetét, miszerint a világra leselkedő jelenlegi legnagyobb veszély a homoszexualitás, amely még a termézet pusztításainal is borzasztóbb. 2008-ban pedig felszólított minden gambiai meleget és leszbikust, hogy hagyják el az országot. Az LMBTQ-kisebbséghez tartozni ezen felül is rémálom Jemmeh országában: eddig 14 év börtön volt a maximálisan kiszabható ítélet.

Kérdés Jemmeh alá meri-e írni a törvényt. Ha igen, országának várhatóan hasonló gazdasági szankciókkal kell szembenéznie, mint korábban Ugandának. Gambiában a lakosság több mint fele a szegénységi küszöb alatt él.

forrás: Advocate.com

« Vissza a hírekhez

humen, humenmagazin, melegmagazin, gay budapest, gay guide budapest, humenfeszt