Magyarország meleg magazinja
 
Leszbikus miniszterek coming outoltak Kolumbiában
2014-09-01 13:35:04

Nem Chile az egyetlen dél-amerikai ország, ahol izgalmasan teltek az utolsó augusztusi napok. Bár Kolumbia lakosságának 94 százaléka római katolikus vallású és a konzervatív gondolkodásmód a meghatározó, ez ott nem feltétlenül egyenlő a szűklátókörűséggel.

A helyi RNC rádió interjút készített Cecilia Álvarez-Correa Glennel, a kereskedelmi, ipari és idegenforgalmi miniszterrel. A szakmai kérdések mellett szóba került a hölgy magánélete is - politikai karrierje során először. A miniszter nem titkolta, hogy együtt él a kormány egyik másik tagjával, az oktatási miniszterré augusztus 20-án kinevezett Gina Parodyval. "Szeretném megköszönni az elnöknek, hogy soha nem foglalkozott ilyen jellegű személyes témákkal, kizárólag a szakmai képességeink alapján döntött" - majd hozzátette: "Vajon a férfiaknak miért nem teszik fel a kérdést? Vajon hány meleg férfi lehet a kormányban?" - hangzott el a sejtelmes kérdés.

Ezzel szinte egyidőben, csütörtökön a kolumbiai Alkotmánybíróság is történelmi jelentőségű ítéletet hozott egy leszbikus örökbefogadási ügyben, lehetővé téve, hogy a pár egyik tagja örökbe fogadhassa a másikuk által megszült gyermeket és így mindketten teljes jogú szülőkké válhassanak. Ítéletében a bíróság leszögezte, hogy a szexuális orientáció önmagában nem elégséges indo az örökbefogadási kérelem elutasításához.

"Nem kell engedély ahhoz, hogy család legyünk. Ugyanolyanok vagyunk, mint bárki más Kolumbiában. Csak épp nem ugyanolyan jogok illetnek meg minket." - nyilatkozta újságíróknak a házaspár egyik tagja, utalva arra, hogy bár így egy kapu kinyílt, a családügyi hatóságok zöld jelzése mégsem biztosított.

Kolumbiában az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatára 2011 óta van lehetőség, az örökbefogadás azonban törvényileg még nem biztosított.

HUMEN Team

« Vissza a hírekhez

humen, humenmagazin, melegmagazin, gay budapest, gay guide budapest, humenfeszt