Magyarország meleg magazinja
 
Húszezren ünnepeltek a 4. Prága Pride-on
2014-08-17 10:37:41

Akárcsak Magyarországon, a Pride Prágában is egy héten át tartó kulturális rendezvény, amelynek "csúcspontja" a szombati felvonulás. Csehországban - akárcsak Magyarországon - az azonos nemű pároknak lehetőségük van regisztrált élettársi kapcsolatra, de abban már előttünk járnak, hogy az idén negyedik alkalommal megrendezésre került Pride-ért ezúttal egy miniszter is vállalta a védnökséget.

Szeretnénk megmutatni, hogy Prága egy olyan hely Kelet és Nyugat között, ahol az emberek nem félnek megfogni egymás kezét, ahol nincs erőszak a homoszexuálisok ellen, s ahol törvényes az azonos neműek regisztrált partnersége” - mondta a fesztivál igazgatója. A hivatalos megnyitóra a kormány egyik legelőkelőbb épületében, a Hrzán-palotában került sor, a vendégeket Jirí Dienstbier emberi jogi miniszter és a Pride védnöke is köszöntötte.

Az egész héten át tartó programokon 65 ezer ember vett részt, a tegnapi felvonulásra pedig 20 ezren mentek ki. Ellentüntető csupán néhány tucat volt a gyülekező pontnál. A magukat kereszténydemokratának és konzervatívnak valló társaságból nyolc embert a rendőrség őrizetbe vett, mert szerintük a felvonulás megzavarására készültek. Ezen kívül semmilyen rendzavarásról nem számoltak be.

A több órás sétát zene, tánc, szivárványos zászlók, karneváli hangulat jellemezte. A menet élén többek között látható volt egy Vlagyimir Putyin-karikatúra is, ezzel is felhívva a figyelmet az oroszországi melegek jogainak sárban tiprására. A végállomáson, a Letná Parkban egészen ma reggelig zenei koncertek szórakoztatták a közönséget.

HUMEN Team

« Vissza a hírekhez

humen, humenmagazin, melegmagazin, gay budapest, gay guide budapest, humenfeszt